Kanada primer razvoja i primene inovacija koje menjaju svet

Bez autora
Sep 12 2024

inistarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović razgovarala je danas sa rukovodstvom Instituta Kajt u Torontu o mogućnostima saradnje u oblastima inovacija i tehnološkog razvoja.

Begović je tom prilikom obišla i Laboratoriju za procenu izazovnih okruženja na ovom institutu, koji je trenutno najbolji centar na svetu za rehabilitaciju i razvoj inovacija i rešenja za ljude koji žive sa invaliditetom i, nažalost, imaju ozbiljne posledice zbog različitih vrsta oboljenja.

Prema njenim rečima, osim za ovu grupu ljudi, centar je namenjen i pripadnicima starije populacije, kojima nudi rešenja za sprečavanje nastanka nekih povreda i samim tim im omogućava inkluziju u svakodnevnicu.

Begović je navela da ovaj institut vodi naš naučnik i inovator Miloš Popović, koji sa svojim timom od 200 naučnika i inženjera u specijalnim komorama simulira različite životne situacije – od pada na ledu do vožnje automobila i zahvaljujući nauci i tehnologiji analizira i sprečava povrede.

Takođe, kako je dodala, ovaj centar služi i državi za promenu regulativa i politika kada su u pitanju različiti standardi i zakoni.

Ministarka je posetila Univerzitet u Torontu i Fakultet primenjenih nauka i inženjerstva, gde su joj predstavljeni Centar za istraživanje i primenu tehnologija fluida i „Acceleration Consortiumˮ, u kojima se vode značajni projekti u primeni savremenih tehnologija u inženjeringu i industriji, posebno u oblasti fluidnih sistema i integracije naprednih tehnoloških rešenja.

Begović je obišla i radionicu Centra za istraživanje i primenu tehnologija fluida u Bahen centru za informacione tehnologije, kao i Laboratoriju za samostalno upravljanje na Farmaceutskom fakultetu „Lesli Danˮ, koja ima ključnu ulogu u razvoju novih rešenja u farmaciji i biomedicinskim naukama.

Ona je nakon poseta prenela opšti utisak, a to je posvećenost svih aktera razvoju inovacija – od kliničkih centara, bolnica, lekara kliničara, do naučnika i inženjera, što je ujedno i velika snaga Univerziteta u Torontu.

Oni se međusobno prepliću i rade u korist svih građana Kanade, a njihove inovacije predstavljaju nove tehnologije koje menjaju svet, zaključila je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik